Stichting voor de belangen van de slachtoffers van de japanse concentratiekampen in Nederlands-IndiŽ
en andere door Japan bezette gebieden in Zuid-oost AziŽ.

Nieuws 2010

In memoriam
Pans Schomper

Met gevoelens van diepe weemoed hebben wij kennis genomen van het overlijden van ons erelid Pans Schomper. Hij was al geruime tijd ziek, maat zijn vertrouwen op blessuretijd was onverwoestbaar. Natuurlijk ging hij het redden en natuurlijk vetrokken hij en zijn zorgzaam maatje Joke naar Spanje.
Afgelopen najaar zat ik naast hem in de auto op weg naar restaurant De Gouden Reaal, vijf minuten lopen van zijn penthouse vandaan. Hij hanteerde het kleine stuur net een bravoure als van de jongeman, die tijdens de Bersiap periode op Java een militaire jeep bestuurde. Hoe vaak was hij niet door het oog van de naald gekropen? Het zou hem ook dit keer lukken.

Lieve Pans. Het elastiek van het Leven houdt eens op elastisch te zijn. Onze generatie staat op het punt van uitsterven. De laatsten der Mohikanen; de laatsten der Indische kinderen. Kinderen uit een mythisch land dat alleen nog maar bestaat tussen Duitsland en de duinen, tussen Assen en Maastricht.
We zullen je missen in de stand van Van Stockum, op de Pasar Malem Besar, eind deze maand. Waar je aan je bescheiden kleine tafeltje je eigen Opus Magnum verkocht: IndiŽ Vaarwel. Het verhaal van je jeugd Ė onze jeugd - dat zelfs in het Japans en Bahasa Indonesia verkrijgbaar is. De belangrijkste erfenis, die je de geschiedenis hebt nagelaten. De geschiedenis, die ons en 350 jaar verleden zomaar uit de canon had geschrapt. Maar dank zij jouw boek zal dat verhaal steeds weer ergens in de wereld opduiken. In Amerika, AustraliŽ, Japan, Spanje, IndonesiŽ, Duitsland, ja, zelfs in Nederland.

Vaarwel lieve Pans.
Selamat djalan, Indisch Kind.

Namens het bestuur.
Lilian Sluijter