Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp
<< Terug

Stichting Vervolgingsslachtoffers JAPPENKAMP

Stichting voor de belangen van de slachtoffers van de japanse concentratiekampen in Nederlands-Indië
en andere door Japan bezette gebieden in Zuid-oost Azië.
Contact   Site Map   

oktober 2002
Van een sobat uit Australie....



Van een sobat uit Australie hebben we het volgende ingezonden stuk ontvangen, waarvoor wij de inzender Jan Giezen heel hartelijk danken:


Het Gebaar

Als een Nederlander in den vreemde, valt het telkens opnieuw op hoezeer de Nederlanders, in dit geval de volksvertegenwoordigers, soms op de penningen zitten en er soms mee gooien.

Dat is toch normaal nietwaar? De arme joden die zo erg vervolgd werden, die arme zus en die arme zo…

De arme mensen uit Indië die alles verloren hadden, die moesten het maar zonder hulp doen….. Toen het duidelijk werd dat er onrecht gedaan werd aan de Joden en wel nog eens een schadevergoeding te geven was, werd in Nederland "Het Gebaar" uitgevonden. Dit moest dan die lastige Indische Nederlanders maar eens en voor altijd de mond snoeren…er waren er nog maar weinig over dus het zou niet zoveel kosten….!!

Nederland kwam er na de oorlog vlot bovenop, vooral dankzij de Marshall hulp .

Maar nooit werd of wordt er stil gestaan bij het feit dat die snelle wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog iets te maken had met de offers die speciaal die Nederlanders uit Indië hebben moeten brengen…..

Waar heeft die schrijver het nu in Godsnaam over?

De Nederlanders in Indië hadden na de oorlog enorme claims op de Japanners, materieel en immaterieel. Dat waren dan de Nederlanders in Indië die hun huizen, eigendommen gewoon kwijt waren geraakt, die jaren in de kampen hadden gezeten, onder erbarmelijke omstandigheden, niet in hun eigen huizen zoals onder de bezetters in Nederland bijvoorbeeld.

Die claims werden door de Nederlandse regering gebruikt als afkoopsom om de Marshall hulp te kunnen krijgen, waarmee Nederland werd opgebouwd. (Minister Stikker bij het accoord van San Francisco 1951. Zie de notulen en correspondentie uit die tijd op de website van het ministerie van buitenlandse zaken - www.minbuza.nl).

Dit zijn geen verzinsels, maar feiten, zie het boek 'The Yamato Dynasty' van de Seagraves dat aangeeft wat er nog aan kapitaal was en waar het naar toe ging uiteindelijk[1]

Nu zijn de meeste Nederlanders uit Indië al lang niet meer onder ons, maar technisch staat die schuld er nog steeds.

Zoals een nakomeling van een Joods slachtoffer onlangs nog kan claimen op schilderijen van zijn voorouders, zo precies ligt het recht van die Nederlanders uit Indië. Helaas, velen zijn het moe, en nu te oud om er nog aan te beginnen. Adoe, laat maar….

Hier in het buitenland vraag ik me wel eens af of er nog één Nederlander van de huidige generatie, hier ooit bij stilstaat.

Jan Giezen, Gold Coast Australië
[1] Zie ook ons artikel "De Japanse economie gebaseerd op oorlogsbuit"

Beste Jan Giezen,

Dit is precies waarom de Stichting Vervolgingsslachtoffers JAPPENKAMP is opgericht. We hopen dat je je snel aanmeldt, en dat je de SVJ ook promoot bij andere mensen in Australië, die tot onze doelgroep behoren.

Lilian Sluijter
SVJ Support Group


<< Terug


Copyright © 2001-2004 Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp (SVJ).
ABN-AMRO: 40.59.95.903 POSTBANK: 90.66.851
KvK te Amersfoort onder nr. 32087105
All Rights Reserved.

Site made and maintained by InternetSide