Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp
<< Terug

Stichting Vervolgingsslachtoffers JAPPENKAMP

Stichting voor de belangen van de slachtoffers van de japanse concentratiekampen in Nederlands-Indië
en andere door Japan bezette gebieden in Zuid-oost Azië.
Contact   Site Map   

november 2002 -
Buitenkampers, volg het voorbeeld van SVJ in haar strijd tegen het onrecht van de Nederlandse regering.



Binnenkampers

De groeperingen, die zijn samengevat onder de benaming Binnenkampers, hebben de Nederlandse Regering tot op heden vergeefs benaderd voor een rechtvaardig rechtsherstel. Zij hebben moeten constateren, dat hun belangen, zoals deze in de achterliggende jaren behartigd zouden worden door de Stichting Japanse Ereschulden - als een van de 17 bij het Indisch Platform aangesloten organisaties "op een afkeurenswaardige wijze zijn genegeerd, gelet op het U bekende [povere] "GEBAAR" voor de "vermoedelijke tekortkomingen in het rechtsherstel".

Zij hebben deze geste ervaren als een vernederende compensatie voor alle ellende, verlies van dierbaren, lichamelijke- , geestelijke- en materiele schade, die zij als gevolg van bezetting en gevangenneming ondervonden hebben.

Aangezien Japan onder verwijzing naar het Vredesverdrag van San Francisco 1951 alle aansprakelijkheid heeft afgewezen, staat er voor hen thans geen andere weg open dan de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen.

De enig mogelijke weg om dit te doen was het oprichten van een nieuwe stichting, waarin alle door de Japanners gevangen genomen personen - zowel burgers als militairen - en dus niet alleen de nog in leven zijnde personen, maar óók de inmiddels overledenen zich zouden kunnen verenigen voor registratie en juridische actie. Daartoe werd in 2001 de Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp opgericht.

Deze stichting zal, bijgestaan door een gerenommeerd en op onze materie gespecialiseerd Advocatenkantoor, desnoods langs juridische weg een oplossing trachten te vinden voor het verkrijgen van een rechtvaardig rechtsherstel. Hierbij zal de Nederlandse regering worden gewezen op de compensaties, zoals deze zijn gerealiseerd voor Joden en Zigeuners, alsmede op de compensaties door de "geallieerde mogendheden" aan hun vervolgingsslachtoffers van Japan.


Buitenkampers

Voor de Nederlanders uit het voormalig Nederlands - Indië, die tijdens de oorlogsjaren niet in Japanse gevangen – of interneringskampen hebben gezeten, is de benaming Buitenkampers in het leven geroepen.

Als bestuurslid van de Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp ben ik ervan overtuigd, dat Nederland voor deze groepering in niet mindere mate aansprakelijk is, dan voor de Binnenkampers.

Ook zij hebben de ellende van de oorlogsjaren moeten ondergaan. Met name de vrouwen met minderjarige kinderen, die verstoken waren van hun geïnterneerde mannen, zonder enige vorm van bescherming, zonder bron van inkomsten, moesten zien te trachten te overleven.

Ik ben ervan bewust dat de Buitenkampers een verre van rooskleurig leven hebben moeten leiden, met een dagelijkse terugkomende angst voor wat er zou kunnen gebeuren en hoe zij rond moesten komen. Zonder nog te spreken van de verschrikkingen van de Bersiap-jaren na de oorlog.


Binnenkampers - Buitenkampers

Niettemin heeft de Nederlandse regering bij de wet onderscheid gemaakt tussen vervolgings -slachtoffers [militaire – en burgers in Japanse kampen] en oorlogsgetroffenen. Voor de eerste groep geldt de z.g. WUV [wet uitkering vervolgden], voor de tweede groep de WUBO [ wet uitkering burger oorlogsslachtoffers]. Dit onderscheid wordt ook gemaakt in de internationale conventies met betrekking tot de behandeling van burgers en gevangenen tijdens oorlogshandelingen en bezettingen.

SV Jappenkamp kan, om bij de Nederlandse regering vergelijkbare compensaties te claimen met die van de vervolgingsslachtoffers van de Nazi’s niet anders dan alleen de bij haar ingeschreven militairen en burgers uit de Japanse gevangenkampen [en de inmiddels overleden vervolgingsslachtoffers] bij een juridische procedure tegen de Nederlandse Staat vertegenwoordigen.


Samenwerking

SV Jappenkamp zou het toejuichen, als de groep van Buitenkampers een soortgelijke stichting in het leven zou roepen. De uit te brengen claims voor gederfde inkomsten en verloren gegane bezittingen, zouden bij deze groepering vergeleken moeten worden met de schadeloosstellingen aan slachtoffers van de overstromingen, de watersnoodramp, de vuurwerkramp te Enschede en de brand in Volendam.

Tevens zouden beide stichtingen samen kunnen werken bij het bestrijden van de onbillijke compensatie voor de vermoedelijke tekortkoming in het rechtsherstel.

Hoe belangrijk een goede organisatie, onderlinge samenwerking en de bijstand van gespecialiseerde adviseurs is, blijkt wel uit de resultaten, die de organisaties van joodse en zigeuner vervolgingsslachtoffers hebben geboekt. In tegenstelling tot het resultaat van het Indisch Platform hebben zij van de Nederlandse regering compensaties toegewezen gekregen, die in geen enkel opzicht vergelijkbaar zijn met Het Gebaar.


Tegenwerking

Ik kom terug op de aanhef van mijn stuk en vraag mij af waarom van bepaalde zijde van Buitenkampers niet positiever naar onze Stichting wordt gekeken dan nu het geval is.

Als bestuurslid van SV Jappenkamp, heb ik bij organisaties, die nota bene pretenderen de "mensen uit het voormalig Nederlands - Indië" te vertegenwoordigen, weer tegenwerking geconstateerd.

Bij deze organisaties zijn ongetwijfeld ook Binnenkampers aangesloten.

Door leidinggevende personen van deze organisaties wordt bij herhaling medewerking ontzegd voor het adverteren of verspreiden van circulaires betreffende de bekendmaking van de opgerichte stichting SV Jappenkamp . Daardoor wordt door de bestuurders stelselmatig informatie onthouden aan degenen, die ook tot de doelgroep van SVJ behoren, en wiens belangen zij zeggen te behartigen. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn.


Vertrouwen

Ik spreek het vertrouwen uit, dat door dit schrijven meer begrip voor onze stichting zal kunnen worden opgebracht bij diegenen, die als gevolg van onwetendheid zich tegen ons hebben gekeerd, en in het bijzonder bij de Buitenkampers, die zich tot mijn spijt om juridisch-technische redenen, niet bij onze stichting kunnen laten registreren. Maar wiens soortgelijke belangen met betrekking tot een rechtvaardige compensatie door een andere stichting zouden kunnen worden behartigd.

SV Jappenkamp staat open voor samenwerking met elke organisatie, die voor haar eigen doelgroep een rechtvaardige compensatie van de Nederlandse Staat nastreeft.

Jan Vos
Amsterdam


<< Terug


Copyright © 2001-2004 Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp (SVJ).
ABN-AMRO: 40.59.95.903 POSTBANK: 90.66.851
KvK te Amersfoort onder nr. 32087105
All Rights Reserved.

Site made and maintained by InternetSide