juli 2002 - Byzondere Giften.


Het Bestuur maakt met genoegen bekend de volgende belangrijke giften te hebben ontvangen:

Van de Heer de J. te H. het bedrag van ‘Het Gebaar’ € 1361,34 (fl. 3000)

Dhr.de J. heeft tijdens de Japanse bezetting in diverse Jappenkampen op Java gezeten. Hij had het geluk om niet lang na de oorlog goed door familie in Nederland te kunnen worden opgevangen. Dhr. De J. beschouwt ‘Het Gebaar’ t.a.v. de kille ontvangst in Nederland dan ook niet zo zeer op hem van toepassing. Het feit dat de Nederlandse overheid echter nog steeds in gebreke is gebleven om een rechtvaardige regeling te treffen voor het Indisch rechtsherstel, zit hem echter zéér hoog. Het is om die redenen dat hij heeft besloten ‘zijn gebaar’ te maken t.o.v. SVJ en de daarbij aangesloten voormalige mede-Jappenkampers.
Het Bestuur van SVJ stelt ‘het gebaar’ van dhr de J. bijzonder op prijs en is hem daarvoor zeer erkentelijk.


Van de Heer P. te N. het bedrag van ‘Het Gebaar’ € 1361,34 (fl. 3000)

Dhr.P. werd tijdens de bezetting op Java niet geïnterneerd. ‘Het Gebaar’ dat hij ontvangen heeft, stelde hij spontaan ter beschikking van SVJ. Dhr.P. weet uit ervaring welke schade de vele jaren gedwongen opsluiting in de Jappenkampen teweeg kan brengen. P. heeft ook zijn vader aangemeld, die wél in het Jappenkamp heeft gezeten. Bovendien steunt dhr.P. van harte de strijd van SVJ voor rechtsherstel.
Het Bestuur van SVJ stelt de nobele geste van deze ‘buitenkamper’ heel bijzonder op prijs!
Zij dankt dhr.P. hartelijk voor deze bijzondere gift.


Van Mevr.H-dV. te B. het bedrag van € 453,78 (= fl. 1.000,--)

Mevr.H-dV. heeft de oorlogsjaren in Nederland doorgebracht. Haar vader was beroepsmilitair en sneuvelde al op de eerste dag van de Duitse inval op 10 mei 1940.
Tijdens de oorlogsjaren verrichtte Mevr.H-dV. belangrijk ondergronds werk.
Zij heeft nooit een voet op Indische bodem gezet, maar kreeg wel een schoonzoon, die in de Jappenkampen op Sumatra had gezeten.
Zij was altijd erg begaan met door oorlogsgeweld onderdrukten en vond SVJ een sympathieke strijdgroep, waaraan zij met liefde fl. 1.000,-- doneerde.
Het Bestuur van SVJ is bijzonder getroffen dat Mevr.H-dV. – hoewel zelf zonder Indië-achtergrond – toch SVJ op zo’n gulle manier heeft willen steunen.
Het Bestuur is Mevr.H-dV. zeer erkentelijk voor haar donatie.

31 juli 2002

Het Bestuur SVJ